Å flytte hjemmefra for første gang er en stor begivenhet. Midt oppe i sommerfugler og store forventninger, gjemmer det seg også en rekke praktiske oppgaver. Er for eksempel forsikringene i orden?

- Alle unge som har fløyet ut av redet, bør tegne egne forsikringer. Det kan du gjøre straks du har meldt flytting til Folkeregisteret, sier Anne Hyttemoen i Eika Forsikring.

Pris for god nattesøvn = 160 kroner
Hyttemoen har jobbet med forsikring i over 30 år, og er ikke i tvil: Alle unge mellom 18 og 34 år bør ha innbo-, reise- og ulykkesforsikring. - Derfor har vi skreddersydd en kombipakke for dem som skal bo alene for første gang. Forsikringer som gjør at du kan sove godt om natten, uten å tømme studielånet, sier Hyttemoen.

 

UNG-forsikring koster til sammen 160 kroner i måneden. Ønsker du egen forsikring for bærbar PC i tillegg, blir sluttsummen 187 kroner. 

 

Les mer om UNG-forsikring

 

Hjelp! Vannlekkasje på hybelen
- Vi ser at mange unge dropper å tegne innboforsikring, ofte fordi de i mange år har vært dekket gjennom foreldrenes ordninger. Mange tenker nok at det holder i massevis, men det gjør det ikke alltid, sier Hyttemoen.

Foreldres innboforsikring dekker kun generelle tap ved skade og innbrudd. Blir hybelen utsatt for brann eller vannskade, og du faktisk må flytte ut, dekker den ikke noe nytt midlertidig sted å bo. - Utgifter til hotell kan fort bli dyrt, og vil sprenge et allerede stramt studentbudsjett, sier Hyttemoen – og legger til: - Når vi summerer alt vi eier av klær, mobiltelefon, TV, PC, nettbrett og andre teknologiske eiendeler, ser vi at en student ofte har mye større verdier enn det vi tror.

Bor du i kollektiv? Lås døra
Med egen innboforsikring har studenten forsikret alt han eller hun har med seg fra barndomshjemmet, med inntil 500.000 kroner ved innbrudd, brann eller vannskade. I tillegg dekker den eventuelle skader som skjer underveis i selve flytteprosessen.

- Jeg vil tro de fleste studenter flytter selv, og da dekker forsikringen gjenstander som blir skadet eller blir borte på veien på inntil 100.000 kroner, forklarer Hyttemoen.

Forsikringen passer også om studenten bor i et kollektiv. - Men her er det litt strengere regler når det gjelder tyveri. Bor du i et kollektiv må du passe på at alle verdisaker er låst inne på rommet dersom du skal ha krav på erstatning. Ellers gjelder de samme reglene som ved egen bolig, sier Hyttemoen.

Fullt dekket i inn- og utland
UNG-forsikring inneholder også en reiseforsikring, spesielt viktig for studenter som er mye på farten. Forsikringen dekker tap av gjenstander på reise med inntil 60.000 kroner, og gjelder fra du låser deg ut hjemme.

- Blir du frastjålet veska eller mobiltelefonen på skolen eller på bussen, får du dekket inntil 20.000 per eiendel, forteller Hyttemoen.

Forsikringen gjelder selvsagt også på reiser i utlandet. Det er kjekt å ha dersom bagasjen skulle forsvinne, men det er ikke hovedgrunnen til at man bør ha en god reiseforsikring.

- Et sykehusopphold i utlandet kan gjøre livet til en økonomisk ruin. Skulle uhellet være ute, dekker forsikringen alt av medisinske utgifter og sykehusopphold. Forsikringssummen er ubegrenset, og gjelder også hjemtransport og flybilletter til foreldre som eventuelt må fraktes ned, forklarer Hyttemoen. 

Egen ulykkesforsikring
Den tredje forsikringen i kombipakken, er ulykkesforsikring. Det er heldigvis ikke så ofte en har bruk for den, men desto viktigere å ha dersom ulykken virkelig skulle være ute.

- Ulykker skjer fort, brått og brutalt, og livssituasjonen kan plutselig bli snudd på hodet. Som en del av ulykkesforsikringen inkluderer ungdomspakken medisinsk invaliditet inntil 1 million kroner. Dette en forsikring som er veldig god å ha med seg på flyttelasset, avslutter Hyttemoen.